La moda de fa un segle a Amposta

n taller d’indumentària recupera una trentena de vestits que portaven els ampostins i les ampostines del 1900, amb l’objectiu de fer una exposició i un mercat d’època a la plaça

Com anaven vestits els ampostins i les ampostines del 1900? Moltes fotografies ens en poden donar una idea, i també ho podem saber a través de les peces de vestir antigues que durant generacions han anat conservant algunes de les famílies de la capital del Montsià. Ara bé, aquella indumentària que es portava quan Amposta va obtenir, el 1908, el títol de ciutat, cobrarà ara una nova dimensió arran d’un taller impulsat per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament d’Amposta amb l’objectiu de recuperar aquell vestuari. Així, des del mes d’octubre passat i fins demà dimarts, quatre modistes del municipi –María José Moya, Juana Plazas, Juana Sánchez i Marina Vives– han dirigit aquest taller de costura en què s’han apuntat una vintena d’alumnes, la majoria mestresses de casa que, tot i que no tenen el títol de modista, «sí que en saben molt i tenen molta idea de cosir», diuen les professores, i que ha servit per confeccionar una trentena de vestits. N’hi ha de tot tipus: de mudar, per a cada dia, d’home, de dona, de xiquet, de xiqueta, de botiguera, de pagès, de peixatera, de carnissera, de músic (a ningú se li escapa la gran tradició de música de banda que hi ha a Amposta, per això les modistes han recuperat també els vestits que portaven a principis del segle XX els músics de les dues bandes de la ciutat, la Lira i la Filharmònica). Una interessant diversitat d’indumentària que es podrà veure exposada del dia 14 fins al 19 a la planta baixa de l’Ajuntament d’Amposta i que sortirà al carrer el mes de maig del 2009, durant la recreació històrica d’un mercat d’artesans i comerciants de principis del segle XX a Amposta, el mercat a la plaça, serà un dels actes més importants del programa del centenari del títol de ciutat, que es va inaugurar el mes de maig passat. «La idea és que aquest mercat se celebre el 2009 amb l’excusa del centenari, però que tinga continuïtat i es faça cada any», assenyala Maite Subirats, tècnica de Cultura de l’Ajuntament d’Amposta.

A la sala annexa que hi ha al costat de la biblioteca Sebastià Juan Arbó d’Amposta, que és on treballen les modistes, dimecres passat hi havia alguns dels vestits que ja tenen confeccionats. Hi havia les típiques faldes llargues i bruses cenyides a la cintura amb solapes o sense i botonades al costat o al mig que es posaven les dones per mudar-se, algun vestit de xiqueta amb botons al darrera i coll rodó, o els típics pantalons o calçons de bieta que portaven els homes baix dels pantalons. «Es treien els de vestir i es quedaven amb aquests per treballar», explica Marina Vives, una de les modistes més joves que treballen al taller. «Jo no n’havia fet mai, d’aquests pantalons; de fet, ni els havia vist tampoc i em va sorprendre que es fessen sense patró», apunta. De fet, la faena artesanal de les modistes queda reforçada per tota una faena prèvia de recerca i documentació, molta de la qual està recollida en el llibre de Màrius López, El vestit tradicional d’Amposta, o en el fons d’indumentària del Museu del Montsià. Aquesta faena prèvia també es veu reflectida en els colors i estampats de la indumentària: en els homes predomina el negre dels pantalons i jaquetes, tocat per alguna camisa de tonalitats apagades; en els vestits de dona també imperen els colors foscos i esmorteïts: marrons o morats. Devia ser la moda del moment.

MODA MUSICAL
Al marge de la indumentària, l’àrea de Cultura del consistori també s’ha preocupat de recuperar la música de l’època a través d’un altre taller; els dos s’integren dins el programa Tallers per a la Festa, del Departament de Cultura del govern català, i en el cas de la música s’han fet assajos de música de principis del segle XX a la Lira i la Filharmònica després d’una recerca musicològica prèvia.